Chocolate Chiffon
Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila
Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar
Kek Filing
400ml whipping cream (manis)
100gm coklat masakan (dicair secara double boil)
1 1/2 tsp serbuk kopi segera/nescafe(larut dgn 1 tbsp air panas)
1 tbsp gelatin halal (rendam dgn 40ml air dan cairkan secara double boil hingga larut)
6 biji pisang berangan (dihiris nipis)
Coklat Ganache/Frosting
140ml UHT whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan
1 tbsp mentega (optional)
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C.
2. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
3. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
4. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 8" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
5. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 3 atau 4 lapisan.
6. Kek Filing : Pukul whipping cream hingga kembang dan bertanduk guna high speed. Masukkan esen vanila, coklat cair, larutan kopi dan gelatin, pukul hingga sebati.
7. Sapu krim filing di permukaan kek, atur hirisan pisang dan sapu krim lagi menutupi hirisan pisang tadi. Buat yang sama untuk semua lapisan.
8. Apabila habis, sapu nipis krim keseluruh kek, masukkan di dalam peti sejuk (30 minit).
9. Coklat Ganache : Panaskan whiping cream secara double boiler, masukkan coklat masakan dan mentega, kacau hingga cair. Biarkan sejuk pada suhu bilik.
10. Keluarkan kek dan letak di atas redai dan tuangkan coklat ganache.
Friday, May 20, 2011
kek lapis keju blueberry
original recipe:http://resipicitarasawan.blogspot.com
Bahan A
400gm mentega
250gm krim keju (suhu bilik)
100gm gula kastor
14 biji kuning telur
5 sudu makan susu pekat manis
Bahan B
100gm gula kastor
7 biji putih telur
1/4 sudu teh krim tartar
Bahan C
220gm tepung Hong Kong
100gm coffeemate / krimer
1 sudu teh serbuk penaik
200gm blueberi filling
Pewarna unggu
Panaskan ketuhar pada suhu 180c selama 15 minit. Alas tin pembakar 8in x 8in dgn kertas minyak.
Cara-cara :
1. Bahan A : Satukan mentega, krim keju dan gula kastor, pukul hingga kembang dan berkrim. Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit dan susu pekat sambil dipukul hingga sebati dan tidak berketul. Kemudian tuangkan adunan ke dalam mangkuk yang besar, ketepikan.
2. Bahan B : Di dalam bekas lain, satukan putih telur, gula kastor dan krim tartar. Pukul hingga adunan kembang dan bertanduk.
3. Bahan C : Masukkan tepung Hong Kong, coffeemate dan serbuk penaik ke dalam adunan mentega tadi. Kemudian tuangkan pula adunan putih telur tadi, kaup balik hingga rata. Bahagikan kepada dua bahagian.
4. Satu bahagian dimasukkan blueberi filling dan pewarna unggu dan satu bahagian lagi dibiarkan warna asal.
5. Ambil satu bahagian warna asal, ratakan ke dalam tin pembakar. Bakar selama 7 minit dengan api atas dan bawah hingga permukaan kek berwarna perang.
6. Cucuk permukaan kek dgn garpu. Tekan lapisan ini agar rata. Sapukan permukaan kek ini dgn sedikit mentega. Ratakan adunan warna unggu sebagai lapisan kedua, bakar dengan api atas sahaja hingga masak. Ulangi melapis dan membakar berselang seli warna hingga habis.
7. Akhir sekali, tutup tin pembakar dgn kertas aluminium. Bakar semula dgn api atas dan bawah selama 15 minit.
*** krim keju hendaklah dibiarkan lembut pada suhu bilik sebelum diadun.
*** lapisan kek boleh dipelbagai mengikut kreativiti.
400gm mentega
250gm krim keju (suhu bilik)
100gm gula kastor
14 biji kuning telur
5 sudu makan susu pekat manis
Bahan B
100gm gula kastor
7 biji putih telur
1/4 sudu teh krim tartar
Bahan C
220gm tepung Hong Kong
100gm coffeemate / krimer
1 sudu teh serbuk penaik
200gm blueberi filling
Pewarna unggu
Panaskan ketuhar pada suhu 180c selama 15 minit. Alas tin pembakar 8in x 8in dgn kertas minyak.
Cara-cara :
1. Bahan A : Satukan mentega, krim keju dan gula kastor, pukul hingga kembang dan berkrim. Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit dan susu pekat sambil dipukul hingga sebati dan tidak berketul. Kemudian tuangkan adunan ke dalam mangkuk yang besar, ketepikan.
2. Bahan B : Di dalam bekas lain, satukan putih telur, gula kastor dan krim tartar. Pukul hingga adunan kembang dan bertanduk.
3. Bahan C : Masukkan tepung Hong Kong, coffeemate dan serbuk penaik ke dalam adunan mentega tadi. Kemudian tuangkan pula adunan putih telur tadi, kaup balik hingga rata. Bahagikan kepada dua bahagian.
4. Satu bahagian dimasukkan blueberi filling dan pewarna unggu dan satu bahagian lagi dibiarkan warna asal.
5. Ambil satu bahagian warna asal, ratakan ke dalam tin pembakar. Bakar selama 7 minit dengan api atas dan bawah hingga permukaan kek berwarna perang.
6. Cucuk permukaan kek dgn garpu. Tekan lapisan ini agar rata. Sapukan permukaan kek ini dgn sedikit mentega. Ratakan adunan warna unggu sebagai lapisan kedua, bakar dengan api atas sahaja hingga masak. Ulangi melapis dan membakar berselang seli warna hingga habis.
7. Akhir sekali, tutup tin pembakar dgn kertas aluminium. Bakar semula dgn api atas dan bawah selama 15 minit.
*** krim keju hendaklah dibiarkan lembut pada suhu bilik sebelum diadun.
*** lapisan kek boleh dipelbagai mengikut kreativiti.
baked: tiramisu
original recipe:resepicitarasawan.blogspot.com
30 keping biskut ladyfingers
250gm krim keju / mascarpone - suhu bilik
100ml krim masam (sour cream) atau 100ml UHT whipping cream + 1 Tbsp jus lemon
60gm gula caster
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur Grade B
Sirap Kopi
2 tsp serbuk kopi segera nescafe
2 tsp serbuk kopi espresso, jika suka
250ml air
1 sudu besar gula pasir
(Didihkan semua bahan, kemudian sejukkan dahulu)
Hiasan : 250ml topping whipping cream, serbuk coklat atau koko
Loyang loose base tin 7"
Cara-cara :
1. Sediakan loose base tin, patahkan dan atur biskut ladyfingers memenuhi dasar loyang. Penuhi dengan serpihan biskut di tempat kosong. Ambil sudu kecil, tuang sirap kopi ke atas biskut, buat hingga habis.
2. Putar krim keju dan gula hingga licin dan tidak berketul, masukkan telur satu persatu di ikuti krim masam dan esen vanila, scrap tepi pengisar dan putar hingga licin dan tidak berketul.
3. Bahagikan adunan krim keju kepada 2 bahagian, tuang 1 bahagian ke atas biskut yang telah di susun di dalam loyang. Ratakan dan hentakkan sedikit loyang supaya krim keju rata ke dasar loyang.
4. Untuk lapisan kedua, celup ringan ladyfingers dengan sirap kopi, kemudian susun ke atas lapisan krim keju hingga penuh.
4. Untuk lapisan kedua, celup ringan ladyfingers dengan sirap kopi, kemudian susun ke atas lapisan krim keju hingga penuh.
5. Akhir sekali, tuangkan lebihan krim keju ke atas permukaan biskut, ratakan dan hentak sedikit loyang supaya rata.
6. Bakar secara bain marie pada suhu 160C selama 50 minit atau hingga permukaan atas kekuningan.
7. Tutup api ketuhar, rengangkan sedikit pintu ketuhar dan biarkan kek menyejuk di dalamnya.
8. Kemudian simpan di dalam peti sejuk semalaman.
9. Untuk hiasan : Pukul whip topping cream hingga kembang 2 kali ganda, sapu pada permukaan kek, kemudian ayak serbuk koko di atasnya. Hias mengikut suka.
7. Tutup api ketuhar, rengangkan sedikit pintu ketuhar dan biarkan kek menyejuk di dalamnya.
8. Kemudian simpan di dalam peti sejuk semalaman.
9. Untuk hiasan : Pukul whip topping cream hingga kembang 2 kali ganda, sapu pada permukaan kek, kemudian ayak serbuk koko di atasnya. Hias mengikut suka.
brownie cheese layer cake
original recipe:resepicitarasawan.blogspot.com
500gm brownies mix
6 biji telur
100ml susu segar
100ml susu pekat manis
Bahan B
500gm krim keju - suhu bilik
100gm gula kaster
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
Loyang 9"
Cara-cara :
1. Satukan bahan A dan putar dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan ringan. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
2. Bahan B : Putar keju dan gula kaster hingga licin dan tidak berketul, masukkan telur satu persatu dan esen vanila. Pukul hingga rata. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.
3. Alas dasar loyang dengan kertas minyak, sapu tepinya dengan majerin. Tuang 1 bahagian adunan brownies dan kukus selama 8 minit.
4. Angkat dan tuangkan adunan krim keju, kukus selama 8 minit.
5. Ulangi melapis adunan brownies dan keju hingga habis.
snickers cheesecake
original recipe:resepicitarawawan.blogspot.com
150gm biskut Oreo (buang krim)
30gm mentega di cairkan
Bahan Kek Keju
300gm krim keju - suhu bilik
60gm gula caster
1 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
1 sudu besar jus oren / lemon
100ml UHT whipping cream
100gm coklat snickers di cincang kasar
Topping Chocolate Ganache
100gm coklat masakan di cincang kasar
50ml UHT whipping cream
Hiasan : Coklat snickers, kekacang atau parutan coklat putih
Loyang : Loose Base Tin 7"
Cara-cara :
1. Kisar biskut oreo hingga halus, masukkan mentega cair gaul rata hingga boleh di kepal. Masukkan ke dalam loyang loose base tin, ratakan dan tekan hingga padat. Bakar selama 10 minit pada suhu 160C. Biarkan sejuk dahulu.
2. Pukul krim keju dan gula hingga licin dan tidak berketul. Masukkan telur, jus oren/lemon dan whipping cream, pukul hingga sebati. Scrapkan tepi pengisar dan pukul sebentar hingga bergaul rata dan tidak berketul.
3. Masukkan coklat snickers yang di dadu, kaup balikkan hingga rata. Kemudian tuang ke atas dasar biskut oreo.
3. Masukkan coklat snickers yang di dadu, kaup balikkan hingga rata. Kemudian tuang ke atas dasar biskut oreo.
4. Bakar secara bain marie pada suhu 160C selama 40 - 50 minit atau hingga permukaannya kekuningan.
5. Tutup api ketuhar, Rengangkan sedikit pintu ketuhar dan biarkan kek di dalamnya hingga sejuk.
6. Keluarkan kek dan simpan di dalam peti sejuk selama 5 jam atau semalaman.
7. Topping : Panaskan whipping cream secara bain marie, masukkan coklat masakan yang di cincang, kacau hingga coklat larut. Angkat dan biarkan suam.
8. Tuang topping coklat ganache ke atas permukaan kek, tabur dengan coklat snickers yang di dadu, kekacang atau parutan coklat putih jika suka.
5. Tutup api ketuhar, Rengangkan sedikit pintu ketuhar dan biarkan kek di dalamnya hingga sejuk.
6. Keluarkan kek dan simpan di dalam peti sejuk selama 5 jam atau semalaman.
7. Topping : Panaskan whipping cream secara bain marie, masukkan coklat masakan yang di cincang, kacau hingga coklat larut. Angkat dan biarkan suam.
8. Tuang topping coklat ganache ke atas permukaan kek, tabur dengan coklat snickers yang di dadu, kekacang atau parutan coklat putih jika suka.
chocolate indulgence
original recipe:
Chocolate Chiffon
Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila
Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.
Filling : Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)
Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air
Topping Coklat Ganache
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek)
*** Hiasan : Untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.
*** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.
Cara-cara :
Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.
Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.
Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.
walnut cheese cake
original recipe from:
http://resipicitarasawan.blogspot.com200gm chopped walnut(even the title is walnut but u can substitute with other nut that u like ie pecan.it also taste very nice)
3 Tbsp flour
3 Tbsp brown sugar
50gm cornflakes blend it until u get flour looks
125gm melted butter
for Cheese
500gm cream cheese (room temperature)
80gm brown sugar
60gm cornstarch
1 tsp vanilla essence
200ml maple/golden syrup
150ml UHT whipping cream
3 biji eggs (beat until it become lighter)
100gm chopped fine walnut
Hiasan
250gm chocolate whipping cream - beat until fluffy
2 Tbsp cocoa powder
baked Walnut
method
1. in a baking tray mix all the ingredient for base and stir a bit until it fully cooperate. bake for 15min with 160C or until the it the walnut turns to golden brown colour. set a side & let it cool.
2. beat the cream cheese, sugar & vanilla essence until fluffy. pour in cornstarch, golden syrup & whipping cream, continue beat in a medium speed then add egg one at a time. finally add walnut into cheesecake mixture and stir until fully blend togther.
3. pour the cheesecake batter onto the base. bake using double boiler method with 160C temperature for 1 hour or until cake is set (the middle of the cake being hard a bit when u touch it). let the cheesecake cool slightly in the oven for at least 1hour before u takes it out & store it in the fridge for about 3 hours minimum or the best it for overnight.
4. take out the cheesecake form the pan & deco with whipping cream that has been mix together with cocoa powder. sprinkle the remaining walnut.happy trying!
Subscribe to:
Posts (Atom)