500gm udang
1 s/k kunyit
1 s/k garam
5 s/b tomato sos
3 s/b cili sos
1 s/k gula
1/2 cawan air
1 biji tomato [potong baji]
sedikit kacang peas
minyak untuk goreng ayam
Bahan mayang:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
method:
1. Gaulkan udang dgn garam & kunyit.
2. Panaskan minyak dan gorengkan sehingga masak
3. Angkatkan ayam dan ketepikan.Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis bahan mayang.
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang sehingga wangi.
5. Masukkan air,tomato sos,cili sos,kacang peas,tomato buah dan gula.Biarkan sehingga mendideh.
6. Masukkan udang dan renehkan sebentar.
7. Angkat dan hidangkan.
2. Panaskan minyak dan gorengkan sehingga masak
3. Angkatkan ayam dan ketepikan.Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis bahan mayang.
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang sehingga wangi.
5. Masukkan air,tomato sos,cili sos,kacang peas,tomato buah dan gula.Biarkan sehingga mendideh.
6. Masukkan udang dan renehkan sebentar.
7. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment