1 peket mee
300g udang besar
4 sudu cili kisar*
4 ulas bawang merah + 3 ulas bwg putih*
1 sudu udang kering*
1/2 inci halia*
1 sudu petis (blh ganti dengan belacan yg dibakar & dikisar lumat)
3 sudu sos tomato & 1 sudu sos cili
keledek/kentang yg direbus & lenyek (untuk pekatkan kuah)\
gula + garam
taugeh & sawi
daun bawang & bawang goreng
method:
1)rebus udang smp masak,tapis,kluakan udang.air rebusan jgn dibuang.
2)tumis cili yg sudah diblend dgn bhn bertand * smp garing.
3)masukkan air rebusan udang, biar kuah mendidih, masukkan sos tomato, sos cili & petis. reneh kuah.
4)masukkan garam & gula.kemudian masukkan keledek yg telah dilenyek.
note:biarkan kuah atas api..lebih lama direneh,lebih sedap
selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment