Bahan A
Bahan B
1 tsp Double Acting Baking Powder + 1 tbs Air
Bahan2 Inti>>yg ni kita guna inti kaya
480g Inti Kacang merah readymade, bulat2kan inti td anggaran berat 30g sehingga habis dan ketepikan.
- 300g Tepung Hong Kong>>yg ni kita tak de gantikan tepung pau
- 150g Susu>> susu segar
- 50g Gula caster
- 1 1/2 Tbs Shortening
- 1 tsp yis
- Sedikit garam
Bahan B
1 tsp Double Acting Baking Powder + 1 tbs Air
Bahan2 Inti>>yg ni kita guna inti kaya
480g Inti Kacang merah readymade, bulat2kan inti td anggaran berat 30g sehingga habis dan ketepikan.
Cara2:
- Satukan semua bahan A dan uli sehingga licin tak melekat di tangan. Tutup dgn tuala lembap atau cling wrap dan penaikkan doh 2 kali ganda(lebih kurang 45min-1jam).
- Satukan pula bhn B dan uli doh kembali sehingga sebati dan licin. Rehatkan lagi selama 15 min sebelum dibentukkan bulat.
- Kemudian, bahagikan doh kepada 16 bhgn iaitu berat setiap 1 anggaran 35g.
- Isikan dgn inti merah tadi atau inti kesukaan dan tutup doh rapat2 utk mengelakkan inti terkeluar semasa mengukus nanti. Buat sampai habis dan susunkan di atas tray pengukus.
- Rehatkan kembali lebih kurang 30minit.
- Panaskan air kukusan terlebih dahulu sebelum mengukus pau.
- Apabila air kukusan telah mendidih, kukuskan doh yg telah disusnkan didalam tray td dgn menggunakan api yg besar selama 10 minit dan renggangkan sedikit penutup pengukus dan biarkan lagi selama 5minit. Tutupkan api dan biarkan sebentar di dalam pengukus lebih kurang 3-5minit, hidangkan panas2.
No comments:
Post a Comment