Thursday, June 16, 2011

takoyaki

original recipe:
http://kurniaanmu.blogspot.com

BHN2 tuk BATTER,
  • 1 1/2 cwn tepung
  • 2 1/2 cwn dashi leh terdpt kat jusco kat bhgn makanan jepun
  • 2 biji telur


    method:
    satukan sume bhn sampai sebati ketepikan sedia tuk dmasak



    BAHAN TABUR
    • Tako atau englishnyer octopus atau melayunyer sotong kurita hihihi.. :P atau isi ketam atau udang atau ayam tp guna tako paling best lah kan celur dgn air mendidih dulu.

    • Udang kering yg palinggg kecikkk sekalii tau yg warna merah tuuu

    • Daun Bawang nak letak bykkkk pun boleh

    • Benishoga atau jeruk halia

    • Tenkasu nii lam english n melayu tak tahu nak kata apa yg pasti saki baki gorengan tepung buat tenpura k :-) tak letak ni mmg tak sedap atau tak lengkap rasa takoyaki tu hihihi...

    >>caranyerr.. tuang batter td dlm acu yg dah d letak minyak sayuran paling best guna minyak jagunglah kasi lagi sehat hihii.... pas tu masuk tako setiap satu lubang tu nak masuk byk mana pun tak kisah, pas tu taburkan dgn bhn2 lain..agak2 mcm dah masak bawahnyer leh lah main golek2 kan takoyaki tu tadi, semasa proses ni pastikan tuang minyak jagung tu lagi sampai mcm bunyiii kita goreng ikan bilis tuuuu ...pas tu balik2 kan lagi sampailah perang dan masak...


No comments:

Post a Comment