Thursday, August 26, 2010

laksam


my favorite laksam

ingredient:-
laksam:1 tbspn tepung ubi
1 cup tepung beras
1 cup air panas
1/2 cup air sejuk

method (laksam) : 1-campurkan tepung beras & ubi,tuang air panas.kacau sebati sehingga cair.masukkan air sejuk.kacau lagi hingga jadi doh yang agak cair (macam agar-agar)

kuah: 2 ekor ikan kembung (rebus) + asam keping dalam air rebusan ikan
2 cup santan
5 ulas bawang merah
10 biji lada hitam (biji ) kalau guna serbuk 1/2 tspn
garam + gula
2 keping asam keping

method: 1- perisi ikan.blend ikan + bawang & lada hitam hingga hancur
2- masukkan santan kedalam ikan yang telah diblend.
3- masukkan dalam periuk,tunggu sehingga santan masak masukkan garam,gula (1/2 tbspn),keping asam keping.kacau sehingga mendidih.


sambal: 10 tangkai cili kering (blend)
gula + garam

panaskan minyak masak cili sehingga kering.then masuk garam + gula sehingga pecah minya.SIAP!

No comments:

Post a Comment