Monday, August 30, 2010

puding caramel





ingredient:puding ( A )
3 eggs
1 tin susu cair (my mom use ideal brand)
1 1/2 cup susu segar
1 tbspn tepung custard
1 tspn esen vanila


ingredient gula hangus ( B)
3/4 cup gula
1/2 cup air

method: ( for A)
1) pukul telur dengan gula sehingga kembang.

2) masukkan tepung custard,pukul lagi.then masukkan esen vanilla.kemudian tuang susu cair.kacau lagi sehingga betul2 kembang

3) selepas itu,masukkan susu segar.ketepikan.


gula hangit ( B )

1) masak gula atas api perlahan sehingga kuning keemasan.bahagikan kepada 2.
1 bahagian masukkan air (masa still atas stove).lagi 1 bahagian simpan untuk letak dalam loyang bersama puding.(jangan letak air.ketepikan terus)


sebelum masukkan dalam periuk kukus:
**masukkan bahagian A selepas tuang gula hangus dalam loyang.gula hangus yang balance lagi satu simpan untuk tuang bila sudah masak.

*** kemudian masukkan loyang yang sudah berisi gula hangus & puding kedalam periuk kukus.masak sehingga agak pejal & boleh disentuh.


SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment