tepung pelita (RE DO)
got this recipe from my mom's old book recipe..
**my mom redo the recipe because she find out that if 100% follow the recipe we'll never get smooth & soft mixture for the bottom.she tried almost every day to get soft mixture for the bottom.s0 this is re do recipe & i guarantee u'll satisfied with it.
ingredient: 1 1/2 cup tepung beras (untuk bhgn bawah), 1 tsbpn tepung beras (untuk bhgn atas), 1 cup santan ,1/2 cup gula pinch of salt, daun pisang dibentuk empat segi seperti dalam gambar
method:1) bahagikan tepung beras kpd 2 bhgn (2/3 & 1/3).campur santan ke dalam 1/3 tepung untuk bhgn atas.manakala 2/3 campur dgn air panas(pastikan air betul2 panas supaya tidak jadi keras/liat).campur pewarna hijau sedikit/air daun pandan.2) masak air didalam kukusan sehingga mendidih.letak loyang yang telah di isi dengan daun pisang yang telah dibentuk empat segi tadi.3) masukkan 1 tspn gula bagi setiap acuan daun pisang,setelah itu tuang adunan tepung yang telah dibancuh air panas tadi separuh dari acuan.kukus sebentar sehingga beku.4) bila adunan beku tuang pula adunan tepung yang dibancuh dengan santan.tutup kembali kukusan lebih kurang 10 minit.SIAP UNTUK DIHIDANG!
previous recipe they never said about add some tapioca flour.BUT, U NEED TO ADD 3/4 CUP TAPIOCA FLOUR FOR THE BOTTOM MIXTURE (WHICH IS GREEN ONE) MIX WITH THE RICE FLOUR TOGETHER.also for the top ingredient u need to add 1/2 tbspn of tapioca flour.anything else u can follow recipe as below.
ingredient: 1 1/2 cup tepung beras (untuk bhgn bawah), 1 tsbpn tepung beras (untuk bhgn atas), 1 cup santan ,1/2 cup gula pinch of salt, daun pisang dibentuk empat segi seperti dalam gambar
method:1) bahagikan tepung beras kpd 2 bhgn (2/3 & 1/3).campur santan ke dalam 1/3 tepung untuk bhgn atas.manakala 2/3 campur dgn air panas(pastikan air betul2 panas supaya tidak jadi keras/liat).campur pewarna hijau sedikit/air daun pandan.2) masak air didalam kukusan sehingga mendidih.letak loyang yang telah di isi dengan daun pisang yang telah dibentuk empat segi tadi.3) masukkan 1 tspn gula bagi setiap acuan daun pisang,setelah itu tuang adunan tepung yang telah dibancuh air panas tadi separuh dari acuan.kukus sebentar sehingga beku.4) bila adunan beku tuang pula adunan tepung yang dibancuh dengan santan.tutup kembali kukusan lebih kurang 10 minit.SIAP UNTUK DIHIDANG!
No comments:
Post a Comment