Saturday, May 21, 2011

kueh teow kungfu





ingredient:
1pck kuey teow
sedikit isi ayam bahagian dada
sedikit daging lembu
carrot ngan bunga kobis
baby corn
6 ulas bawang putih.. (ditumbuk halus)
sedikit cili api... dalam 5 biji k la...tumbuk kasi pecah2 sket.
4 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah
telur
2 sudu besar tepung jagung,bancuh bersama sedikit air..
sedikit halia .
sedikit garam.


method:
1. Rebus daging tadi bersama air dan sedikit halia..kita nak amek air rebusan daging tu untuk dijadikan kuah.so bajet2 k banyak mana kuah yang korang mahukan.kemudian asingkan daging tadi..
2. Tumis kan bawang putih dengan cili api sampai naik bau...
masukkan garam
3. Kemudian dah naik bau.masukkan ayam dan daging.tumis sampai nampak ayam dan daging kecut sedikit
4. then masukkan segala jenis sayur tadi.carrot + bunga kobis + babycorn.lepastu masukkan sos tiram.
5. masukkan pula air rebusan daging.biar sampai ia mendidih.bila dah mendidih masukkan bancuhan tepung jagung tadi bila kuah dah pekat kemudian masukkan sedikit serbuk lada hitam....
rasa garam.. then leh la tutup api

method:untuk kueh teow
1. pukul telur tadi ngan sedikit serbuk lada hitam + lada sulah + garam sehingga kembang
2. masukkan kuey teow tadi dalam telur yang dah dipukul tadi.kacau2 rata.
3. kemudian gorengkan kueh teow macamnak goreng telur dadar
p/s: sebenarnya lagi elok goreng kuey teow tu satu persatu..
lagi cantik...
4.curahkan kuah tadi sebanyak mana yang diinginkan.lagi banyak lagi sedap...

selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment