Saturday, November 13, 2010

paste untuk char kueh teow

ingredient untuk paste:
300g udang
2cup air
5 ulas bawang putih (diketuk)
7tbspb sos tiram
4tbspb kicap pekat
3tbspn kicap manis
1tspn petis (bahan yang orang guna buat kuah rojak.me,ganti dgn otak udang + udang kering blend sbb ssh nak cari)
1tspn garam
1tbspn gula
1 kiub pati ikan bilis/pati udang


method:
1) rebus udang dgn air smp separa masak,tos udang & ambil air rebusan td.

2) campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan,reneh sehingga jadi paste yg agak pekat.tutup api dapur & simpan dalam fridge.


ingredient untuk kueh teow:
1 peket kueh teow
1 tbspn cili kisar
kerang
daun kuchai & taugeh (untuk hiasan)
2 biji telur

method:
1) tumis cili kering hingga garing.masukkan 4tbspn paste kueh teow td.kemudian masukkan udang yg telah direbus & kerang.char kueh teow selalunya berkuah,jadi masukkan air lebih kurang 1cup.

2) bila air mendidih,masukkan kueh teow,kuchai,taugeh & kacau rata.siap untuk dihidang.proses masak kueh teow sekejap je.dalam 3-5min,pastikan api kuat ketika masak.

note:Paste ni selalu org guna ntuk meniaga so udang yg direbus mmg diaorang pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1tbspn. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust ikut selera masing2.

SELAMAT MENCUBA!!

No comments:

Post a Comment