Monday, June 13, 2011

chicken chop + black pepper sauce + coleslaw & whipped potato

chicken chop ingredient:
1/2 ekor ayam
Marinate with:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
sedikit halia
3 sudu besar tomato puri
1 sudu besar honey
1 sudu besar sos tiram
sedikit kicap pekat
black pepper
garam
(kisar semua bahan di atas.then marinate dengan ayam sekurang-kurangnya 1 jam sblm masak.)



Untuk menggoreng:
sedikit tepung jagung
1 biji telur di pukul sedikit
sedikit bread crumb


Cara2 membuatnya:

1. Golek2kan ayam yang dah diperap dengan tepung jagung
2. Kemudian salutkan pula ayam tersebut dengan telur
3. Kemudian golek2 kan pula dengan bread crumb
4. Goreng ayam dengan api yang kecil sebab nak bagi dalam dia masak betul2

Bahan2 untuk membuat black pepper sauce:

3 sudu marjerin
5 sudu tepung gandum
1/2 labu bawang besar-cincang
2 ulas bawang putih-cincang
sedikit black pepper (ikut citarasa sendiri)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos barbeque
2 sudu kicap pekat
sedikit garam
sedikit air/fresh milk


Cara2 membuatnya:

1.tumis bawang putih + bawang besar.
2.Masukkan black pepper,sos tiram,sos tomato,sos barbeque and kicap pekat.
3.Dalam periuk lain cairkan marjerin. campurkan tepung gandum. kacau rata hingga tidak berbintil2 (lump). kemudian masukkan ke dalam campuran bawang,sos and kicap tadi
4. Biarkan mendidih
5. Adjust kuah. kalau pekat sgt tambah kan air/fresh milk

COLESLAW
Bahan2 untuk membuat coleslaw:

1 batang carrot
1/4 biji kobis
4 sudu besar Mayonis
2 sudu besar sour cream
sedikit lemon juice
sedikit black pepper
sedikit gula
sedikit garam


Cara2 membuatnya:

1. Hiris nipis carrot + kobis.
2. Gaulkan bersama semua bahan2 di atas dengan carrot + kobis tadi.
3. Simpan di dalam fridge dulu before hidangkan.

WHIPPED POTATO
Bahan2 untuk membuat whipped potato:

650 ml air
2 kiub pati ayam
4o gm butter/mentega
1 labu bawang besar-hiris
1 batang daun saderi-hiris
20 gm tepung gandum
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar fresh milk
sedikit black pepper
kicap pekat (warnakan kuah)
garam


Cara2 membuatnya:

1. Rebus kiub ayam + air + bawang besar + saderi sampai mendidih...
2. Tapis dalam mangkuk. Ambil airnya sahaja...
3. Cairkan butter dalam periuk lain. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau rata supaya tak berbintil...
4. Tuang air rebusan tadi sedikit demi sedikit ke dalam campuran butter + tepung tadi...
5. Masukkan sos tomato,sos tiram,sos cili dan beberapa titik kicap pekat...
6. Masukkan black pepper, fresh milk. Rasa kuah dahulu before masukkan garam..sebab kiub ayam tadi mmg dah sedia masin...
7. Masak hingga kuah menjadi pekat...

rebus kentang hingga empuk. Then kopek kulit .Lecekkan.kalau nak betul2 smooth. leh la guna blender.

No comments:

Post a Comment