ingredient:
1/3 agar2 kering (8gm)/boleh ganti dengan gelatin/jus lemon/nigari(a type of seaweed.can be found in japan store)2 liter air kotak kacang soya (kepada yang rajin boleh guna air kacang soya yg dibuat sendiri.lebih sedap)
1 cawan air
sehelai daun pandan
air gula:
2 cawan air
1 cawan gula
air gula:
2 cawan air
1 cawan gula
Untuk membuat air gula,didihkan gula + air..... jika tak suka manis, kurangkan gula. kalau nak buat gula merah pun boleh.
method:
1. Masak agar2 bersama air sehingga larut kesemuanya.
2. Kecilkan api, masukkan air kacang soya + daun pandan. Kacau rata selama 5 minit.Tutup api.
3. Tapis (untuk menghaluskan tekstur dan mengelakkan ketul2) dan masukkan bancuhan tadi ke dalam acuan/bekas yang sesuai. Buang dengan berhati2 bubble yang terdapat di permukaan.Biarkan ianya mengeras pada suhu bilik. kemudian sejukkan di dalam fridge kalau boleh semalaman untuk rasa yang lebih sedap.
No comments:
Post a Comment