original recipe:
http://rihannaidzmi.blogspot.combahan untuk nasi lemak:
4 cawan beras
sedikit halia dan 2 helai daun pandan disimpul
1 cawan santan
4 cawan air
sedikit garam
sedikit garam
method:
1. Basuh beras bersih2. Toskan airnya.
2. Masukkan halia + daun pandan.
3. Masukkan air + santan. Kacau rata.. masukkan garam secukup rasa kemudian "ON" kan rice cooker dan masak seperti nasi biasa.
bahan2 untuk sambal ikan bilis:
1 biji bawang besar
1 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
sedikit belacan*
sedikit ikan bilis
sedikit ikan bilis
15 tangkai cili kering yang direndam dengan air panas sehingga kembang.
kemudian basuh bersih2 toskan.*
kemudian basuh bersih2 toskan.*
kisar semua bahan2 yang bertanda*
2 sudu besar air asam jawa
2 sudu besar sos cili
method:
1. Tumis bawang besar hingga garing dan naik bau
2. Bila bawang dah garing masukkan bahan kisar tadi.
3. Tumis sehingga cili garing dan terbit minyak...
Masukkan ikan bilis
Masukkan ikan bilis
4. Masukkan air asam jawa + sos cili.
5. Kacau sekali sekala sehingga sambal betul2 masak.. tutup api.
Bahan untuk dikisar dan perap:
sedikit halia
5 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk kunyit
Kisar semua bahan2 di atas bersama sedikit air sedikit garam
sedikit halia
5 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk kunyit
Kisar semua bahan2 di atas bersama sedikit air sedikit garam
Perap ayam bersama2 bahan tadi + sedikit garam.
lebih sedap kalau sediakan semalaman.
lebih sedap kalau sediakan semalaman.
telur(tuk celup ayam & pastikan tepung melekat pada ayam)
*1 cawan tepung gandum
* 1 sudu besar serbuk lada hitam
* 1 sudu kecil serbuk lada sulah
*1 sudu kecil garam
*1 sudu kecil serbuk cili
*1 sudu kecil serbuk jintan manis
* 1 sudu kecil jintan putih
satukan rata semua bahan *
* 1 sudu besar serbuk lada hitam
* 1 sudu kecil serbuk lada sulah
*1 sudu kecil garam
*1 sudu kecil serbuk cili
*1 sudu kecil serbuk jintan manis
* 1 sudu kecil jintan putih
satukan rata semua bahan *
method-menggoreng:
1. Celupkan ayam yang dah diperap bersama2 telur
2. Kemudian celupkan pula dalam tepung
3. Goreng sehingga kuning keemasan....
4. Angkat dan toskan minyaknya.
No comments:
Post a Comment