original recipe & picture:
- ½ ekor ayam (dipotong kecil-kecil)/ daging
- 1 paket rempah briyani maggi
- 1 labu bawang besar
- 1 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji bunga lawang
- 2 biji bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- kulit kayu manis
- minyak sapi utk menumis
Bahan-bahan :
- 1 kg beras basmathi
- ½ cawan susu cair
- 3 sudu besar sos tomato
- garam sucukup rasa
- Daun ketumbar
- kismis
- Perap ayam dengan rempah briyani maggi sekurang-kurang 1-2 jam
- blend bawang besar, bawang putih dan halia.
- Panaskan minyak sapi di dalm kuali. Tumis bunga lawang,bunga cengkih, buah pelaga,kulit kayu manis. kemudian masukkan bahan yg telah dikisar tadi. Tumis sehingga naik bau/wangi.
- Masukkan ayam yg telah diperap.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga ayam kelihatan sudah masak.
- Sementara menunggu ayam masak, basuh beras dan toskan. Masukkan ke dalam periuk. Masukkan sos tomato, dan susu cair. Kacau rata.
- Masukkan ayam yg telah dimasak. Gaul rata. Masak sehingga nasi masak.
Cadangan Hidangan:
- Bawang goreng,daun bawang,dan lada besar-merah.
- Tabur di atas nasi.
Tambahan:
- Sedap dimakan bersama paceri nenas, sambal lada dan acar timun mentah
No comments:
Post a Comment