original recipe:
http://hazila.blogspot.com* Kulit wantan secukupnya
* 1 liter stok ayam (air rebusan ayam atau guna kiub ayam je)
* Bahan Inti:
* 200g isi ayam, dicincang
* 100g isi udang, dicincang
* 1 sb lobak merah, dicincang halus
* 1 sb daun bawang dicincang
* 1 1/2 sb kicap cair
* 1 1/4 sk garam
* 1/4 sk gula
* Secubit serbuk lada putih
* 1/2 sk minyak bijan
* 1 sk tepung jagung
Cara-cara
1. Campurkan semua bahan inti dan perap 30 min.
2. Masukkan 1 sudu inti di tengah2 kulit wantan, letak sedikit air di sekeliling kulit dan kepil.
3. Lipat segitiga.
4. Kepil dari tepi.
5. Buat hingga habis
6. Tekan-tekan sikit pada bahagian lipatan.
7. Siap untuk direbus.
8. Stok ayam dibubuh perasa secukupnya dengan garam, serbuk lada putih dan masukkan wantan dan masak hingga lembut. Boleh juga masukkan sayur sawi.
No comments:
Post a Comment