Thursday, September 2, 2010

blueberry cheese cake


****credit to :
http://as-hajar.fotopages.com/?entry=1530299 c0z i got recipe from her blog..i alter a little bit this recipe depends on my own experience.i have my own recipe but i would like to give it a try..will upload picture after i bake it might be tomorrow..wish me luck!
**i'll upload my own recipe of blueberry cheese cake.but no bake..will upload soon...have a nice day every 1

i would like to make another 1 but this time i want to use blueberry as the topping ^_^


Bahan A -Base Biskut
120 gm biskut chipsmore - SLC guna biskut digestive + serbuk koko sikit..rasa dia sedap jgk
4 tbspn butter

1. Mesin halus biskut. (ketuk sampai hancur pon boleh juga)
2. Gaulkan dengan butter sehingga boleh dikepal.
3. Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat yg telah dilapikkan kertas minyak.
4. Tekan adunan dan sejukkan dalam peti ais(boleh juga kalau nak bakar.SLC suka bekukan je.senang keje)

Bahan B - Filling
250 gm krim keju
70 gm butter
120 gm fresh cream/whipping cream
120 gm gula halus
50 gm tepung jagung (SLC guna 30g je)
30 gm tepung superfine/boleh guna self-raising flour (kalau xnak letak pon xpe..nanti kek akan lebih bekrim.klu nak cheese cake yg ala2 macam japanese cheese cake tue boleh la letak tepung.SLC letak 10g je)
1 tspn esen vanilla
2 tbspn blueberry filling
4 biji telur ayam [asingkan kuning dan putih telur]
resepi asal kena asingkan kuning & putih telur tapi SLC campurkan je.telur tu SLC kacau sedikit biar sebati & kembang...kalau ikot resepi asal putih telur tu SLC rasa kena pukul sampai kembang aka putih gebu dulu kot...nak senang SLC campur je terus


Topping
Filling blueberry

1. Panaskan oven 150 C
2. Pukul putih telur sehingga naik gebu.
3. Pukulkan keju krim, butter, gula dan frsh cream/whipping cream sehingga gebu.
4. Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila. Pukul lagi sehinggga rata.
5. Ayakkan kedua-dua jenis tepung.
6. Dengan menggunakan senduk kayu masukkan tepung dan kacau rata.
7. Buat teknik kaupbalikkan adunan. Masukkan adunan putih telur dan gaulkan rata.
8. Masukkan pula blueberry dan kacau rata.
9. Masukkan adunan dalam loyang yg telah ada biskut base.
10 .Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit
11. Bila telah masak biarkan di dalam oven selama beberapa jam.
12. Sejukkan kek dalam peti sejuk untuk 4- 5 jam lagi.
13. Letakkan topping blueberry sebagai hiasan dan boleh dihidangkan.


kalau telur tidak diasingkan putih & kuning ikot cara bawah ni ye...:

  1. 1.Pukul cream cheese & butter sehingga smooth. Campurkan gula, & tepung jagung. Pukul lagi sehingga smooth. Campurkan cream & pukul lagi sehingga pekat. Akhir sekali masukkan telur yg telah di pukul sedikit. Pukul sehingga cukup sebati, jgn pukul terlalu lama.
  2. 2.Tuangkan separuh adunan ke atas base. Ratakan blueberri & tuangkan baki adunan.
  3. 3.Bakar dlm "water bath" dgn oven yg telah di panaskan terlebih dahulu 150 celcius selama 1 jam.
  4. 4.Sejukkan kek pada suhu bilik (sebaik2 nya biar sekejap dlm oven baru keluarkan so that ia tak terkejut & merekah). Chill sekurang2 nya 6 jam ataupun semalaman baru lah di potong. Cheesecake tak boleh potong/makan waktu panas2 tau.
  5. 5.Utk buat topping, campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.


****bakar pakai kaedah water bath..tp kalau takut base jd lembik boleh bakar macam biasa/letakkan loyang berisi air panas dibawah loyang cheese cake...nak tau cara water bath/baine marie?klik je link kat bwh ni...

No comments:

Post a Comment